DE OGEN ZIJN DE POORT VAN DE ZIELZIEL | SHEN | SPIRIT | BEZIELING


Het thema van deze nieuwsbrief wist ik al wel. In mijn werk, ons werk in dit centrum is werken op zielsniveau van groot belang. Ik kan vooral voelen wat ziel betekent, maar om dit op papier te krijgen is een heel ander verhaal. Om gevoel zo te kunnen uitdrukken dat andere mensen je nog snappen is een vak apart. Ik ben al weken aan het mijmeren hierover en heb vele malen gedacht dat ik een ander thema moest gaan uitkiezen. Maar ja, dat hart van mij vertelde toch echt dat dit het thema moest zijn.

In mijn zoektocht naar wat ziel nu eigenlijk betekent, vond ik prachtige klassieke teksten. De teksten raakte mij zo diep in mijn 'ziel', dat ik toch blij ben dat ik mijn hart heb gevolgd. Ik vond onder andere een Engels gedicht, Auguries of Innocence, van William Blake (1757-1827) die begint met: To see a world in a grain of sand.


Tijdens mijn studies heb ik geleerd dat je als mens op aarde komt om een wandeling te maken over je eigen stukje weg. Mijn overtuiging is dat de ziel voor de geboorte al aanwezig is, en tijdens je wandeling op aarde de basis is van jouw eigen bestaan. Dat je ziel na de dood ook zal blijven voortbestaan is voor mij een gegeven. Dit is naar mijn idee het onsterfelijke deel van de mens. Het begrip ziel reikt veel verder dan we weten op aarde en is naar mijn overtuiging oneindig.


De meest inspirerende nascholing die ik tot nu heb mogen ervaren ging over de Shen, de ziel. De docent liet tijdens deze nascholing alleen maar foto's zien van ogen van verschillende mensen, zoals de foto boven dit stuk tekst. Ik vond het betoverend, maar ook bijzonder en kwetsbaar om daadwerkelijk los van een gezicht te kunnen waarnemen wat iemand in zijn leven met zich meedraagt. Het gezegde luidt: De ogen zijn de spiegel van de ziel. En dat is precies wat ik zag.

Emoties, als ervaringen van het leven op aarde. De blijheid, de pijn, de boosheid, de angst. Overbezorgdheid en het verdriet. Allen emoties die me raakten. Allen met een andere lading. Allen intens.

Deze emoties zijn in de Traditionele Chinese Geneeswijze gekoppeld aan de 5 elementen, een systeem die de TCG gebruikt als classificatie voor alle natuurlijke fenomenen. In de TCG wordt gesproken dat de conditie van de Shen/ ziel te zien is in iemands ogen. Ze spreken van een 'gezonde' Shen als de ogen helder zijn en glinsteren. Waar vitaliteit uit straalt en leven te zien is. Als de Shen verstoord raakt door bijvoorbeeld emoties of shock die niet verwerkt zijn, kunnen de ogen wat doffer staan, alsof er een wolk voor hangt. Contact maken met de Shen wordt lastiger en soms lijkt het alsof je leegte ziet.

Maar als je verder kijkt dan de ervaringen van de "aardeschool", verder kijkt dan de emoties, kan je iets waarnemen, wat grootser is. Als de Shen het toelaat, mag je contact leggen met de bezieling van diegene en wordt je meegevoerd in iets wat groter is dan het leven zelf.


“To see a World in a Grain of Sand”.


"Het grote terugzien in het kleine", de zin van dat bewuste gedicht, mag ik soms ervaren tijdens ontmoetingen met mensen. Als ik in iemands ogen kijk, en ik dan contact mag maken met de Shen, dan ervaar ik diegene als mens in het hier en nu, maar ook als onderdeel van een veel groter systeem. Er kan dan zelfs een verbinding ontstaan tussen mij en de ander, tussen 2 zielen, waardoor het lijkt alsof je iemand al eeuwen kent. En dat is adembenemend mooi.