In den beginne...


...was er Wu Ji. Het grote niets dat alles is. Alles is aanwezig, maar tegelijkertijd ook niets. In deze staat is er geen enkele tegenstelling, betekenisgeving of waarneming. De oneindigheid is onbeschrijflijk.


Het symbool van Wu Ji wordt vaak geschetst als een cirkel, één penceelstreek zonder begin en zonder einde. Mijn betekenis hieraan is dat er geen begin en geen einde is. Wu Ji is tijdloos, en overal en altijd aanwezig. Dat ik het hier schrijf als het begin, is om een punt in een lineaire tijdslijn te zetten. Maar eigenlijk is die tijdslijn ook een cirkel. Want als je bedenkt dat alles in de natuur beweegt in een cyclus, hoe kunnen wij als mens dan in een lineaire tijd denken? En dit is een vraagstuk in mijn leven. Als we teruggaan naar het begin iets, gaan we eigenlijk ook direct terug naar het einde iets. De geboorte van een kindje is het begin van nieuw leven, en tegelijkertijd het einde van een zwangerschap. Het begin van een nieuwe functie of nieuwe baan, is tegelijkertijd het einde van een andere functie, baan of misschien wel een studie.


Wu Ji is er nu, is er altijd al geweest en zal er altijd zijn. Wu Ji is in ons als mens, in onze natuur en in ons universum en daarbuiten. Je kan als mens Wu Ji ervaren. Maar als je daar bent, ervaar je het niet, want er is geen betekenisgeving, waarneming of tegenstelling.


Wil je meer weten over Wu Ji?

Neem vrijblijvend contact met mij op.

“Wu Ji: Het grote niets dat alles bevat”