De Klassieke Chinese Geneeswijze benadert de mens en zijn ziektes anders dan de Westerse geneeskunde. Ze verschilt hierin door niet de ziekte, maar de zieke mens in zijn omgeving centraal te stellen. Alles wat bestaat is volgens de klassieke teksten een samengaan van twee oerkrachten, Yin en Yang. Gezondheid hangt onder andere af van een goed evenwicht tussen deze krachten. Bij verstoring kunnen er klachten optreden.


Het basisprincipe van de Kruidenleer hangt nauw samen met de natuur. De elementen van de natuur vinden we ook terug in ons eigen systeem. Zoals de winter koud is en jij als mens warmte nodig hebt, kan je bedenken dat wanneer jouw systeem koud is, je verwarmende kruiden nodig hebt.

Er zijn kruiden die het lichaam voeden, verwarmen of verkoelen. Er zijn kruiden die meer op ons fysieke gestel werken en sommigen juist heel krachtig zijn voor onze emotionele systeem. Voor elke klacht of disbalans zijn er kruiden te vinden. Allen met zeer specifieke eigenschappen. Kruiden worden altijd in een formule gegeven, nooit enkelvoudig. En elke formule zal individueel worden samengesteld, die op dat moment bij je past. Vaak worden kruiden in combinatie met Acupunctuur gebruikt, omdat deze behandelingen elkaars werking versterken.


Wat vooral belangrijk is, is dat je bewust wordt van de mogelijke oorzaak die ten grondslag ligt aan je klacht. Als je je bewust bent, kan je ook zelf meewerken aan het genezingsproces door bijvoorbeeld je voeding en je leefwijze aan te passen.


De kruidenleer is een zeer oude traditie en wordt nog steeds over de gehele wereld als een geneeskunde gezien. Helaas heeft het in Europa wat negatieve bekendheid. Het gebruik van kruiden en planten bestaat net zolang als welke vorm van geneeskunde dan ook. Wist je dat kruiden en planten in de reguliere geneesmiddelen al duizenden jaren een uiterst belangrijke plaats innemen?


Klassieke Chinese Geneeswijze werkt op je zelfhelend vermogen. Hierdoor gaat je eigen systeem aan het werk, waarbij een balans ontstaat die door de innerlijke harmonie teweeg wordt gebracht.

“De wijsheid uit de natuur gaat dieper dan je kan bedenken”

Hieronder staan een aantal van mijn andere specialismen. Je kunt hierover meer lezen uit interesse, maar voel je niet verplicht om hier zelf een keuze in te maken. Samen met jou bekijk ik namelijk graag wat er bij jou en je klachten past. Mocht je een specifieke behandeling graag willen, geef dit dan gerust aan!