De San Bao, oftewel de Drie Schatten is een klassiek filosofisch fenomeen in vele culturen en religies. In onze eigen cultuur kennen we de Goddelijke drie-eenheid, Vader, Zoon, Heilige Geest. In Bijbel lezen we ook het verhaal van de drie wijzen uit het oosten bij de geboorte van Jezus die drie soorten kruiden meenamen. Petrus die tot drie keer toe ontkende dat hij wist wie Jezus was en daardoor de haan driemaal kraaide. En de legende verteld dat Jezus 3 dagen na zijn dood weer opstond.

In de Indiase cultuur staat de Goddelijke drie-eenheid voor Brahma, Vishnu, Krishna.

Omne Trineum Perfectum is het toppunt van volmaaktheid in het oude Griekenland en betekent: Elke drievoud is volmaakt. In onze eigen volksmond hoor ik vaak "Drie keer is scheepsrecht" en de drie kruizen op de Amsterdamse paaltjes hebben ook echt een betekenis.


In de Chinese filosofie staat deze prachtige drie-eenheid voor Hemel, Mens, Aarde. Hemel ontmoet Aarde en er ontstaat Qi. In deze context de Mens. Hemel kan je ook zien als Yang, man, zon. Aarde kan je ook zien als Yin, vrouw, maan. En alles wat deze twee uitersten met elkaar laten ontstaan is Qi.


“Hemel ontmoet Aarde in de Mens”