ONS IMMUUNSYSTEEM IS IN PRINCIPE GESCHIKT VOOR ELKE 'VIJAND'


Sinds de afgelopen maanden staat de wereld in het teken van het Covid-19 virus.

Wat mij zo raakt is dat elk mens, elk individu over de gehele wereld op welke manier dan ook hiermee te maken heeft.


Omdat ons centrum voor 8 weken lang volledig dicht was, heb ik van de nood een deugd gemaakt. Naast mijn aanwezigheid als 'thuisjuf' ben ik ook 'thuisleerling' geweest. Mijn beroepsvereniging had in korte tijd een virtual congres georganiseerd die 2 weken duurde. Wat een heerlijkheid om toch met mijn passie bezig te zijn. Het virtuele congres stond in het teken van Covid-19 en werd vanuit alle hoeken besproken. Webinars over het immuunsysteem vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze (=TCG). Kruiden en acupunctuurpunten werden besproken die worden ingezet bij preventie van virussen en andere ziektemakers, maar ook bij lichte klachten hiervan. En er werd zelfs gesproken over kruiden en acupunctuurpunten die ingezet kunnen worden bij de daadwerkelijke invasie van Covid-19.

Vanuit de Psychologie werden webinars ingebracht hoe sociale isolatie een mens ziek kan maken en webinars over hoe je met voeding en beweging je immuunsysteem zo optimaal mogelijk kan houden. Vanuit Westers medisch denken werd uitgelegd wat Covid-19 is en doet.

Door deze webinars werd ik geïnspireerd om mijn acupunctuurboeken en aantekeningen weer eens door te bladeren. Ik kwam hele stukken tekst tegen die ik met een stift gemarkeerd had. Ik kan me nu niet goed meer herinneren waarom ik dat 21 jaar geleden heb gedaan, maar de woorden waren blijkbaar belangrijk voor me. En als ik ze nu weer lees, vooral nu tijdens deze griep, dan begrijp ik weer waarom. Het is een zo mooi aanvullend en volledig systeem. Simpel maar zo diepgaand. Acupunctuur werkt, doordat het ons afweersysteem sterker maakt. Zo kunnen we van nature weerstand bieden tegen ziekte en pijn. Of we het nu hebben over virussen, bacteriën, pijn, trauma, emoties, lelijke woorden die binnen komen of andere ziektemakers, TCG behandelingen maakt ons sterker.


Maar niet alleen behandelingen uit de TCG natuurlijk. Voetreflextherapie, Homeopathie, Haptotherapie, Coaching, BSM therapie, Kinesiologie werken ook op het zelf herstellend vermogen van de mens. En laten we vooral Yoga, Chi Gong, Tai Chi en andere bewegingsvormen niet vergeten. Deze werken allen aan een sterk immuunsysteem.


In het oude China was het de taak van de arts om de mensen gezond en in balans te houden. De arts besteedde aandacht aan voeding en beweging, gaf acupunctuur en zette kruiden in. Hij adviseerde mensen wat ze zelf konden doen om gezond en in balans te blijven. Hij hield rekening met onder andere de seizoenen, met de energie van de voorouders, met de tijd waarin je geboren bent en hoe bijvoorbeeld de zwangerschap van de moeder was. In het heden kijken we nog steeds op deze manier vanuit de TCG naar de mens. En is het verbeteren van je ‘lifestyle’ niet meer weg te denken uit onze hedendaagse cultuur. Een leuke anekdote: " Een arts kreeg in het oude China eten en onderdak van de dorpelingen zolang hij hen in goede conditie hield. Werden ze ziek, dan kreeg hij niets, totdat hij ze weer op de been had".

In het oude China, maar ook elders op de wereld, was een immuunsysteem van levensbelang om barre omstandigheden te kunnen doorstaan. Tegenwoordig liggen nieuwe virussen, resistente bacteriën en andere ziektemakers op de loer.

Ook al leven we in een andere tijd dan het oude China en de Middeleeuwen, nog steeds hebben we te maken met levensbedreigende virussen en ziektes. Nog steeds in ons systeem kwetsbaar voor ziektemakers die ons lichaam kunnen binnendringen. Dagelijks zie ik in mijn praktijk op zoveel verschillende levels dit voorbij komen. En dan ben ik dankbaar en vol vertrouwen bezig met mijn vak TCG en zie ik dat mensen opknappen doordat hun immuunsysteem sterker wordt, hun weerstand verhoogt word en dat ontstekingsreacties minder worden. Ik merk dat mensen terug komen met verhalen dat hun doorbloeding verbetert is, dat er meer balans is in hun lichaam en hun geest en dat hun energie verhoogt is. Dat de angst die er toch hier en daar heerst aan het wegebben is en vol vertrouwen weer het leven aankunnen.

Als ik met mijn 'oosterse kennis' bril kijk, en op ons weerstandsysteem inzoom, dan moet ik eerst even uitleggen dat we met een zeer oude geneeswijze te maken hebben waar veel gebruik gemaakt wordt van beeldende taal. De TCG gaat uit van een eigen invalshoek en hanteert een andere diagnostiek.

Je kan binnen de TCG een vijandelijke ziektemaker (bv. een virus) zien als een aanval op ons lichaam, zoals een vijandelijk aanval op ons land. Net als in een oorlog is het belangrijk dat op dat moment de infrastructuur intact en overzichtelijk is, voldoende munitie aanwezig is, genoeg soldaten voor het gevecht klaar staan en de communicatie onderling goed verloopt. Al deze voorbereidingen tref je om zo goed mogelijk je vijand aan te kunnen. Dit soort voorbereidingen zien we ook graag voor ons lichaam in de TCG. Daarvoor moeten de banen in ons lichaam goed doorstromen, de vloeistoffen moeten helder zijn, de organen gezond en op elkaar afgestemd zijn en er moet voldoende energie zijn voor het transport.

Naarmate wij ouder worden of als we onvoldoende voor onszelf zorgen, is dit minder vanzelfsprekend. We worden strammer, onze vloeistoffen vervuilen, we slaan meer vet op, belangrijke wegen raken vernauwd of zelfs verstopt door spanning en/of vervuiling en onze energie neemt af. Als we ten tijden van oorlog de munitie niet schoon houden, de communicatie niet onderhouden, de infrastructuur verwaarlozen en vooral de soldaten niet fit hebben, dan is er geen sprake van een directe staat van paraatheid en worden we bij een aanval volledig onderste boven gelopen.

Als je dit vergelijkt met ons lichaam en ons lichaam ook in een niet al te beste conditie is en in een directe staat van paraatheid aan de gang moet om een infectie te bestrijden, dan begrijp je misschien wel dat allerlei processen vertraagd zijn of niet op gang komen en de vijand zo naar binnen kan lopen en zich in nestelen. Zo dus ook bij Covid-19.

De TCG , maar zeker ook andere vormen van alternatieve zorg, is daarom primair gericht op het optimaal houden van de conditie. Alle behandelwijzen zijn daar in eerste instantie op gericht.

*voor een goede doorstroming

*opheffen van stagnaties

*balans houden in de organen en tussen de organen

*voorkomen van onnodig energieverlies

Toch ziek?

Als de vijand (virus) ondanks alle voorkomende maatregelen toch heeft toe kunnen slaan wordt echt op de infectie behandeld. De behandeling zal echter altijd vanuit de persoonlijke conditie ingezet worden en nooit de eigen, natuurlijke reacties overnemen of onderdrukken. Daarmee wordt een afhankelijkheid gecreëerd en een passiviteit voor volgende infecties.

Conclusie:

De TCG ondersteunt het zelfherstellend vermogen. Het leven is een periode van veranderingen en ons systeem moet zich daar voortduren bij aanpassen. Een gezond systeem kan in principe ook nieuwe virussen weerstaan en opruimen. De komende tijd zal de TCG en andere alternatieve geneeswijze een welkome bijdrage kunnen leveren voor een ieder die zich zorgen maakt over een infectie met dit nieuwe virus.Warme groet,

Ursula