VITALITEIT. DAT KAN JEZELF CREEREN!
Wat een fascinerend begrip vind ik dit toch. Het zelfhelend vermogen. Elk mens, elk dier, elk levend wezen beschikt over een innerlijke kracht die probeert om ons lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden en indien nodig te herstellen.
Smullend lees ik artikelen over de vitale lichaamskracht of de helende kracht van de natuur. Deze artikelen geven mij in deze tijd aan dat mensen echt bezig zijn met preventief gezond te willen blijven. Zeker in deze tijd, rondom het Covid-19 virus, vind ik het dus nóg indrukwekkender. Want in mijn beleving is gezondheid meer dan alleen het voorkomen van ziekte!
Hoe bijzonder is het, dat in de Westerse en Oosterse geneeskunde al duizenden jaren bekend is dat het menselijk organisme zelf beschikt over een helende kracht. Een innerlijke kracht die probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden. Een kracht die altijd neigt naar balans.
Al sinds Hippocrates (400 voor Christus), de vader van de Geneeskunde, bestaat de overtuiging dat deze natuurlijke neiging naar gezondheid en vitaliteit door de artsen moest worden ondersteund en bevorderd.
Tijdens mijn diploma uitreiking als apothekersassistente en bij het afstuderen als acupuncturist heb ik de Eed van Hippocrates afgelegd. Natuurlijk heb ik toentertijd, als 18 - en 27 jarige, echt wel goed uitgezocht wat dat nou eigenlijk betekende. Toch voel ik steeds duidelijker waar ik nou eigenlijk: 'Ja, dat beloof ik', tegen heb gezegd.
Steeds meer wordt het zelfhelend vermogen voor mij een begrip waar juist de complementaire gezondheidszorg zoveel verschil in kan maken. Als ondersteunende rol in de volledige gezondheidszorg kunnen mijn collega's en ik juist nú dat zelfhelend vermogen opschroeven. Klanten die al bij mij komen horen mij vaak praten over het zelfhelend vermogen. Maar het omschrijven van dit toch wel abstract begrip tijdens een behandeling is toch iets makkelijker voor mij, dan het met letters op papier te omschrijven. Toch ga deze uitdaging aan en hoop ik dat het duidelijk is.
De volgende vragen rijzen in mij op als ik denk aan het zelfhelend vermogen.
Waar zit dat vermogen dan? Hoe ziet die kracht eruit? Hoe werkt dit dan?
Ons systeem (lichaam en geest) heeft een vermogen om zich in het algemeen te verweren tegen lichaamsvreemde stoffen. Denk aan virussen, bacteriën, pollen et cetera. Deze algemene weerstand kan in principe ons systeem voor alles wat van buiten naar binnen komt, beschermen. Als deze algemene weerstand toch nog iets doorlaat, heeft ons systeem nog een vermogen om zich heel specifiek te verweren. Daarnaast heeft ons systeem de mogelijkheid om weefselschade te herstellen, na bijvoorbeeld een val of een operatie. Én ons systeem kan eenvoudig herstellen van dagelijkse activiteiten.
De stappen die hierboven beschreven worden kunnen ongunstig beïnvloed worden door allerlei factoren. Zo is bekend dat door stress de weerstand afneemt. Ook is bekend dat de wondgenezing nadelig wordt beïnvloed in tijden van stress. Ook factoren als bijvoorbeeld ‘slechte’ voeding, ongelukkig zijn, negatieve gedachten, alcohol, nicotine, drugs en geen levensdoelen hebben, kunnen een ongunstig effect hebben op onze weerstand.
Nu de ontknoping.
We hebben als mens een natuurlijke neiging naar balans en herstel. Er bestaan factoren die deze neiging kunnen belemmeren. Moet je dan deze herstelpoging gaan stimuleren? Óf moet je de belemmerende factoren er om heen verwijderen?
Het ligt natuurlijk meest voor de hand om de belemmerende factoren te verwijderen. Want hoe kan je zelf ervoor zorgen dat een witte bloedcel beter kan werken? Hoe kan je een botcel stimuleren om sneller te delen, zodat een bot sneller aan elkaar groeit? Hoe kan je je baarmoeder zelf aansturen, om je menstruatie minder heftig te laten verlopen? Hoe kan je je bijnieren vertellen niet zo snel de adrenaline vrij te laten? Dus hoe kan je zelf je immuunsysteem sturen?
Het antwoord is vrij simpel. Belemmerende factoren weghalen en de omstandigheden voor het herstel optimaliseren! En dan kom ik bij terug de Eed van Hippocrates. Want hierin kunnen mijn collega's en ik juist helpen. Naast ontspanning en beweging, gezonde voeding en optimale verzorging die je zelf kan creëren, zorgen wij in de complementaire zorg voor de rest.
A. voor het bevorderen van vitaliteit
B. voor het bevorderen van de gezondheid
C. voor het bevorderen van het immuunsysteem, ja zelfs op celniveau
D. voor het optimaliseren van je hormoonhuishouding
E. voor het optimaliseren van je mentale gesteldheid
F. voor het verminderen en zelfs wegnemen van acute klachten
G. voor het verminderen en zelfs wegnemen van chronische klachten
H. voor het doorbreken van vicieuze cirkels
I. voor het optimaliseren van je energie
J tot en met Z. voor balans, balans, balans.
Je brengt je auto jaarlijks voor een winter en/ of zelfs zomercheck naar de garage. Omdat je onderweg van A naar B geen problemen wilt. Heel logisch.
Zo kan je je eigen lijf ook zien. Wees lief voor jezelf. Gun je zelf, je eigen lijf, je eigen ik, maandelijks of jaarlijks een APK. En heb je klachten (gehad), gun jezelf dan een onderhoud zoals je bij je auto doet. Zo kan jij ook weer van A naar B, zonder problemen. Je bent het waard.
Vanaf 19 januari 2021 staan wij weer te popelen om jouw zelfhelend vermogen, jouw vitaliteit en jouw gezondheid te ondersteunen. Of dat nou preventief is voor eventuele ziektemakers die rondvliegen, of als je door ziektemakers ziek bent geweest en je komt er niet boven op. Wij staan voor je klaar.
Tot die tijd wat tips van mij hoe je zelf aan de slag kan gaan met je zelfhelend vermogen.
- Beweeg voldoende (ga lekker wandelen)
- Balanceer je voeding (kook variërend)
- Doe dingen die je echt blij maken (volg je hart)
- Verzorg je lichaam zorgvuldig (maak meer tijd voor een bad of douche)
- Ban stress uit je leven (lees: Ban 'moeten' uit je leven)
- Probeer te genieten van de kleine dingen in het leven (zie de schoonheid van een zonsondergang, geniet van de vogels die van de pinda's zitten te snoepen, geniet van een kaarsje aansteken tijdens het eten et cetera)
- Maak het thuis behaaglijk en gezellig (voel wat jij fijn vindt thuis)