Trouw blijven aan mijzelf.

"Het enige echte falen in het leven is niet trouw te zijn aan de beste versie van jezelf."

- Buddha -


Al meer dan 2000 jaar is dit citaat een leidraad voor vele mensen. In diverse fases van het leven worden we teruggeworpen op onszelf en kunnen we niets anders dan voelen wat ons innerlijk kompas te melden heeft.


Ook ik ben nu weer terug geworpen op mijn innerlijke kompas. En als ik dan net in die fase kom, ervaar ik dat niet als heel fijn. Het geeft spanning en een verandering van mijn leven. Mijn mechanisme heeft als patroon om hier eerst tegenin te gaan. Dit mechanisme stuurt me eerst naar de keuken om iets eten, wat het spanningsgevoel dempt. Maar ik weet ondertussen dat eten mijn alarmbelletje is. Zodra ik ga eten zonder noodzaak, is er bij mij iets in de diepte gaande wat niet oké is voor mij. Iets wat tegen mijn eigen gevoel ingaat. Het is heel belangrijk dat ik luister naar dit signaal. Ik weet dat ik dan dingen aan het doen ben, waar ik me eigenlijk niet goed bij voel. En daardoor drijf ik verder af van wie ik ben en van wat ik wil. En creëer ik een stagnatie in mijzelf.


Vanuit de Chinese Geneeswijze is er een concept dat Qi heet. Qi is niet in één woord uit te leggen. Qi is verbinding, beweging en informatieoverdracht. Allemaal tegelijkertijd. Zodra één van deze drie wegvalt ontstaat er stagnatie van Qi.

Bijvoorbeeld: Als er geen verbinding is tussen twee mensen, ontstaat er een disconnectie, wat een stagnatie van energie is tussen deze twee mensen.

Als je minder beweegt, word je stijver. Dat is een stagnatie van de energie door je lijf.

Als er geen informatie overdracht is, ontstaat er ook een stagnatie. Dit kan op cellulair niveau zijn, maar ook bijvoorbeeld in de politiek.


Ik sta voor een overvolle koelkast te zoeken naar iets te eten en bemerk dat dit mijn alarmbelletje is wat afgaat. Mijn innerlijke kompas is een signaal aan het afgeven aan mijn bewustzijn om weer eens naar mijn diepte af te dalen en te voelen wat er nu werkelijk gaande is. Er is een stagnatie van Qi in mij. Dat is overduidelijk. Maar op welk vlak is het deze keer? Soms zijn het spullen die ik wil of gedachten en gedragingen van mijzelf. Nu is het een situatie met iemand anders, waar ik door stagneer. Dit is voor mij de grootste worsteling om trouw te blijven aan mijzelf. Terwijl ik weet dat de ander ook bezig is om trouw te blijven aan zichzelf. De ander voelt en denkt anders. Dat is niet beter of slechter. Maar gewoon anders. Nu ik in een situatie zit met een ander, komt mijn oude patroon naar het oppervlak. . Datgene wat me vast houd aan het oude patroon, wat me zoveel heeft opgeleverd, is nu toe aan verandering. En het kan zijn dat mensen daar verdrietig of boos door worden, wat elke keer mijn grootste uitdaging is. Want mijn patroon is de ander verkiezen boven mijzelf. En het is tijd dat ik dat patroon van mijzelf los laat en met vertrouwen het volgende stapje zet in mijn leven. Dat geeft verandering. Het heft de blokkade op, die ik zelf heb gecreëerd. En elke keer als ik durf toe te geven aan deze verandering, geeft het vertrouwen in mijn eigen kunnen. En daardoor ontstaat er ook een kracht, die me influistert dat trouw zijn aan mezelf het enige is wat telt. En dan voel ik de stroom van Qi weer door mij heen gaan en weet ik dat ik op de goede weg zit.


Als ik één ding van het leven leer, is dat ik het waard ben om de trouw te zijn aan mijzelf. En daardoor de verandering te omarmen die dat in mij teweeg brengt. Wat de consequenties ook zijn. Dat heet vallen en weer opstaan. Maar dan wel als de beste versie van mezelf.


Liefs Urs