Wat moet je, als je al bijna 3 jaar niet tot nauwelijks slaapt? En geen slaapmedicatie meer wil en je eigen kruidenideetjes een keer opraken?

Dan ga je naar Nepal. Logisch toch? Nee gekheid. Ik ben wel naar Nepal geweest, voor bovenstaande reden, maar het is niet de meest logische keuze denk ik.

 

Ik was radeloos en wist niet meer goed wat ik met mezelf aan moest. Ik ben goed in staat andere mensen te helpen met al hun problemen, zelfs slaapproblemen. Waarom lukt het mij dan niet om een reset te vinden in mijzelf, om voor eens en voor altijd van dit gekke slaapritme af te komen? Ik wist daar het antwoord niet op. Ik werd ondertussen knetter in mijn koppie, de stress liep steeds hoger op en ik was al maanden niet meer zonder hartkloppingen geweest. Wat ik wel wist was dat ik ergens anders heen moest gaan om dit uit te vogelen.

 

Een vakantie zomaar ergens naar toe gaf me stress. Vele mooie oorden waren de revue al gepasseerd. Zeeland, de Belgische Ardennen, Ibiza. Maar van elk plekje werd ik onrustig in mijn hoofd. Na wederom een volle nacht wakker te liggen met nog meer ‘food for thoughts’ gaf een vriendin mij een idee om naar een Ashram in India te gaan. Daar kreeg ik het helemaal benauwd van, maar ergens kwam er ook een lichtje in mijn hoofd. Ik ben met de wereldkaart voor me gaan zitten en heb gekeken naar welk land ik werd toe getrokken.

En toen kwam ik uit op de meest logische plek in de wereld. Mijn grote liefde Nepal. Mijn hart maakt altijd een sprongetje bij de gedachten aan Nepal. En dus had ik binnen een dag een drieweeks retreat geboekt bij Nepal Ayurvedic Home en binnen vier weken zat ik in het vliegtuig, op weg naar mijn grote liefde.

 

En daar was ze. Nepal.  Er zijn geen woorden voor wat er op dat moment in mij gebeurde. Ik ga niet eens proberen om er woorden aan te geven. Want niets, maar dan ook helemaal niets zal in de buurt komen van het gevoel wat er in mij ontstond toen ik de Himalaya zag vanuit mijn vliegtuigraampje tijdens de landing in Kathmandu. Wat ik je wel kan verklappen was dat de stilte die ik waarnam bij de aanblik van de bergen al een eerste heling was voor mijn ziel.

 

De geuren, de kleuren en de geluiden tijdens de taxirit door Kathmandu waren een explosie van waarnemingen en creëerden flashbacks van de vorige trips door Nepal. Toch was er aanzienlijk iets veranderd. De gestructureerde chaos in de straten van Kathmandu overvielen me. Het aantal inwoners in Kathmandu is in iets meer dan 20 jaar gegroeid van 642.000 naar 1.571.000 en dat was zichtbaar. Maar hoe overvol de wegen ook waren, al het verkeer stroomde. Met ongelooflijk veel vriendelijkheid, respect en genegenheid bewogen de inwoners langs elkaar heen. En wederom voelde ik een stuk heling van mijn ’ikje’.

 

Door de ontmoeting met de familie van het Nepal Ayurvedic Home  werd er nog een stukje in mij geheeld. Wat een warm welkom. De liefde die dit gezin heeft voor hun tijdelijke bewoners is puur en intens. Ik werd overvallen door een herkenbaar gevoel van liefde waar ikzelf in opgegroeid ben. Bij mij thuis was iedereen altijd welkom en ieder mens werd onthaalt met dezelfde liefde en genegenheid. Wie er ook kwam spelen of logeren, het was altijd fijn en de warmte die ik mij herinner van mijn jeugd, kwam als een golf hier weer over mij heen.Mijn verblijf in Nepal heeft mij weer eens de betekenis van Yin en Yang laten ervaren. Tijdens de eerste week heb ik door mijn diepe donkere krochten gedwaald. En in die donkere krochten waren er lichtpuntjes. De liefde voor mijn gezin. En de liefde van twee vriendinnen op afstand die mij tijdens deze week er doorheen hebben gesleept.  Ik was verrukt en dankbaar dat ik dit heb mogen ervaren. Door zonder oordeel de dualiteit van donker en licht aan te gaan, heb ik Yin en Yang mogen aanschouwen en beleven.


In het begin van mijn tweede week had ik mijn reset al gevonden. Na de donkere periode werd het tijd voor nog meer licht. De dagelijkse behandelingen van mijn Ayurvedic Retreat waren in de eerste week gericht op detox en ervaarde ik als prettig, zeer professioneel en wederom vol liefde, respect en warmte. In de tweede week gingen we over op Shirodhara, een Ayurvedische behandeling, gericht op mijn slaapprobleem. Wat een weldaad! En vooral…. Wat een werking. Tijdens de tweede Shirodhara behandeling stopten mijn hartkloppingen en diezelfde avond sliep ik! En wel 6 uur lang. Wat was ik blij. Wat een bevestiging voor mijn hart. Mijn intuïtie heeft me niet in de steek gelaten. De meest logische stap om mijn reset te vinden, mijn hart te helen en mijn slaapritme terug te vinden was dus echt Nepal. En tijdens de rest van mijn verblijf in Nepal sliep ik elke avond minimaal 5 uur achter elkaar.


De vermoeidheid in mij is wel zichtbaar geworden. Mijn wilskracht en doorzettingsvermogen hebben mij al die jaren op de been gehouden, maar staan nu schaakmat door de reset in Nepal. Als je een lange periode vanuit Yang aan het overleven ben, schakel je langzaam Yin uit. De reset in Nepal heeft mij laten inzien dat ik echt weer vanuit Yin moe(d)t gaan leven, om  langzaam weer in Yang te kunnen komen. En dan in de balans van Yin en Yang mag blijven.


Diep respect voor de Oosterse Wetenschap. Ik ben serieus aan het overwegen om deze vorm van behandelingen aan te gaan bieden bij ons in het centrum. Wat een aanvulling! 


Namaste.

Ursula