ZORG NOODZAKELIJK. OOK VOOR MENSEN ZONDER COVID-19.

Het bericht van de persconferentie van afgelopen dinsdag heb ik even op me laten inwerken.

De lockdown wordt verlengd met 3 weken. Dit raakt zoveel mensen. Ik probeerde te begrijpen waarom er mensen zijn die kiezen voor het beperken van ruim 17.000.000 mensen in Nederland. Buiten het feit dat door de beperkingen vele mensen op financieel niveau geschaad worden, is er ook een beweging aan het ontstaan van mensen die geschaad worden op fysiek, emotioneel en psychisch niveau. Er zijn zoveel mensen die andere aandoeningen hebben dan Covid-19, waar nu de zorg bijna voor stil ligt. Juist voor die mensen, en laten we eerlijk zijn, dat is het overgrote deel in Nederland, zou het zo fijn zijn als zij ook de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Mijn collega’s en ik hebben ook gehoor moeten geven aan de lockdown. Juist wij, de complementaire zorg, kunnen zoveel voor mensen betekenen in deze tijd. Wij kunnen juist nu, nu de reguliere zorg overbezet is, mensen helpen met klachten die niet levensbedreigend zijn.

Wat is dan de reden dat de overheid bepaald heeft dat wij niets mogen doen? Ik weet het niet. Ik heb er geen antwoord op. En eigenlijk besef ik me nu dat het oké is dat ik de mensen van het kabinet en het OMT niet snap. Het trieste gevoel wat ik had over de verlengde sluiting ebt weg. Er komt ruimte om te voelen wat er gaande is. Alles wat ik gelezen heb over de transformatie op spiritueel niveau begint me te dagen. Niet vanuit kennis, maar vanuit een diep innerlijk weten. Misschien is dit de tijd waarin we als mens worden uitgedaagd om dichter bij ons gevoel te komen. Ons gevoel onze intuïtie gaat spreken. In ons innerlijk weten bestaat er namelijk geen angst. Hoe fijn zou het zijn als de mensheid vanuit vertrouwen situaties, zoals bijvoorbeeld de Coronacrisis, kan bekijken.

Vanuit de ruimte die ik nu voel in mij, stroomt energie en vertrouwen. Vertrouwen dat alles in het leven een oorzaak, gevolg en reden heeft. Het YinYang principe, die al duizenden jaren voor vele beschavingen een levensovertuiging is, past ook in het wereldbeeld anno 2021. Het circulaire leven waar het YinYang principe voor staat, geeft onder andere dag vs. nacht aan, donker vs. licht, hoog vs. laag. En dus ook angst vs. vertrouwen. De dag kan niet zonder de nacht. We ervaren geen licht, als we het donker niet kennen. Hoogte is niet te meten als we aan laag geen betekenis kunnen geven. Vertrouwen heb je nodig om angst te overwinnen. . Als je denkt dat dit een donkere periode is, weet dan dat dit het voorstadium is van de lichte periode. De nacht is altijd het voorstadium van de dag en tevens ook een fase na de dag. Zo is het, zo is het altijd al geweest en zo zal het altijd blijven. Onze aarde draait heel zijn bestaan al om onze zon heen en heeft al ruim 4,5 miljard jaar een ritme van dag en nacht. Je ervaring of het dag of nacht is, is alleen afhankelijk van de plek waar je op dat moment op aarde bent. Het zegt niets over de kwaliteit van dat moment.

Er bestaat geen goed of fout naar mijn mening. Goed en fout zegt iets over kwaliteit en is vanuit de mensheid ontstaan, vanuit oordeel. Vanuit ego. Niet vanuit de aarde of de natuur. De hele Coronacrisis, over de gehele wereld, kan je bekijken vanuit dag of nacht. Vanuit angst of vertrouwen. Het is maar net waar je op dat moment staat in je leven. En ik sta weer aan de lichte kant, wetende dat er mensen zijn die deze periode als donker en zwaar blijven ervaren en niet uit dat gevoel kunnen stappen. Voor hun wil ik er zijn. Voor hun willen mijn collega’s er zijn.

Vanuit liefde. Vanuit verbinding. Laat het ons weten. We mogen dan wel niet prikken, masseren, qi gong of yoga beoefenen, aanraken en samenzijn op kleine afstand. Maar een luisterend oor zijn mogen we wel.