KLIMAATBEHEER IN ONS LIJF!Ik zuig alle kennis op. Het is zo gaaf! Want dit weekend liggen mijn grote kruidenboeken open die ik al tientallen jaren koester. Thuiskomen in de kruidenwereld. De geur die de boeken bij me opwekt is dezelfde geur als toen ik bij de Natuurapotheek werkte en heimwee geeft.

De kruidenboeken zijn verzamelwerken van millennia kennis over planten en hun geneeskrachtige werking in ons als mens. Wist je dat onze moderne geneesmiddelen hier in het Westen ook gebaseerd zijn op planten? Zo tof om te zien dat de werkzame bestanddelen van de Chinese planten overeenkomen met de planten en hun werkzame stoffen uit onze cultuur en dus de basis vormen voor geneesmiddelen zoals wij die kennen.

 

Deze verzamelwerken (Materia Medica) zijn opgebouwd zoals het menselijk lichaam te zien is. Van buiten naar binnen. Dus hoofdstuk één zijn kruiden die werken (voornamelijk) op de buitenste laag van ons lichaam. En elk hoofdstuk die volgt beschrijft kruiden die een laagje dieper gaan. De kruiden worden beschreven hoe ze smaken. En of ze warm of koud zijn qua energie. Verse gember kennen jullie allemaal. Toch? Het is een kruid dat momenteel erg populair is hier in Nederland. Hoe leuk is het dat verse gember in de Materia Medica in hoofdstuk één al wordt beschreven! Dus......verse gember werkt (voornamelijk) op onze 'buitenste laag'.

 

Zoals vele klanten van mij al weten, spreek ik vaak in metaforen. Chinese geneeswijzen zijn al duizenden jaren oud en beschrijven en omschrijven de macrokosmos van de natuur en de microkosmos van ons als mens. In de Chinese geneeswijzen vergelijken we het menselijk lichaam met een keizerrijk. En ons keizerrijk kan op allerlei manieren en op allerlei lagen aangevallen worden door 'vijanden'. Het klimaat wat in de natuur heerst, kan ons lichaam binnendringen, als een 'vijand'. Externe Pathogenen worden ze dan genoemd en heten Wind, Koude, Warmte, Damp en Hitte. Klimaten die we overal op de wereld zien en allemaal kennen zijn onlosmakelijk verbonden met het beschrijven van processen in de Chinese geneeswijzen.

 

Dit weekend zit ik aan mijn beeldscherm gekluisterd om alles te leren over ons fysieke keizerrijk en zijn verdedigingslinie. En de kruiden die dit weekend de revue passeren kunnen 'WindKoude' en 'WindHitte' buiten ons keizerrijk houden of verslaan bij binnenkomst.

 

Net onder onze huid is stroomt de verdedigingsenergie om ons lichaam te beschermen tegen Externe Pathogenen. Als onze verdedigingsenergie sterk genoeg is, hebben vijand 'WindKoude' en 'WindHitte' geen schijn van kans. Maar als onze verdedigingsenergie verzwakt is of de vijand veel te sterk, dringt 'WindKoude' of 'WindHitte' ons lichaam binnen.

In Nederland kan je dit in eerste instantie vergelijken met een verkoudheid. Als mensen om je heen verkouden worden, maar jij niet, dan is jouw verdedigingsenergie sterk genoeg om dit niet binnen te laten. Als er toch iets binnen komt en je krijgt een snotneus die niet doorzet, dan is je verdedigingsenergie ook sterk genoeg. Als het wel doorzet kan je koorts krijgen en ervaar je rillingen, kan je gaan zweten, krijg je misschien spierpijn of een zere keel. Dan weet je dat je verdedigingsenergie of te zwak was of de vijand te sterk. In Nederland praten we dan over onze weerstand, die op dat moment onvoldoende bestand is voor bijvoorbeeld een virus of een bacterie.

 

Deze les geeft meteen een veel diepere betekenis in deze tijd. Want ons keizerrijk heeft op dit moment een enorm sterke verdedigingsenergie nodig in verband met Corona. Maar daar kom ik binnenkort op terug.

 

Voor nu wil ik graag afsluiten met wat tips uit de keuken van onze oma's, als de vijand 'WindKoude' voor onze poort staat. Voel je koorts opkomen, krijg je rillingen en spierpijn? Kruip dan lekker onder de wol met een Single Malt Whisky om het zweten op te wekken. Neem je rust en blijf daar totdat deze vijand is verdwenen. Heb je een afkeer van tocht? En voel je koorts opkomen met rillingen en zweetaanvallen? Dan maak je thee van verse gember met honing en drink dit. Daarmee drijf je deze vijand naar buiten. Dus ben je, net als ik, in de overgang en heb je af en toe een opvlieger? Neem dan geen verse gember thee, want daarmee versterk je de 'hot flushes' en kan het zijn dat de onrust in je lijf toeneemt.

 


Ursula