GEZOND VERSTAND EN SPIRITUALITEIT GAAT SAMEN.

Vroeger, als meisje van tien, waren er momenten dat ik na lag te denken over vragen die ik nu als volwassen vrouw zou kunnen beschrijven als filosofisch. Ik kan me een kerstvakantie herinneren waarin mijn nichtje kwam logeren. Uren lang lagen we ’s avonds te praten over de vraag hoe groot het heelal zou zijn. En waar het zou eindigen. En wat voorbij dat einde was. We konden de slaap maar niet vatten, omdat onze vragen onbeantwoord bleven. Onze mijmeringen hadden ons in hun grip. We zweefden voorbij alle logica. Het ging ons verstand te boven, en toch wist ik dat er logische antwoorden zouden zijn. Als meisje van twaalf waren er momenten dat ik droomde over vrouwen met prachtige gewaden. Dansend rondom een cirkel stenen, op blote voeten met gekleurde teenringen om hun tenen. Vrouwen met lange haren, een zacht en vriendelijk gezicht, die zoveel rust en liefde uitstraalden. Het gevoel dat dit beeld me gaf was fijn. En gek genoeg herkenbaar, ook al snapte ik dat niet. Als je de serie Outlander hebt gezien, begrijp je meteen hoe ik tegelijkertijd in shock en in extase was toen de intro startte. Het fragment met de dansende vrouwen bij de cirkel stenen! Zo onwerkelijk en tegelijkertijd zo herkenbaar. Alle logica was verdwenen. En toch wist ik, in het diepste van mijn ziel, dat dit beeld identiek was aan mijn beelden van toen ik twaalf jaar was. De dualiteit die ik schets met de paar voorbeelden zoals boven beschreven, zijn er twee van velen die ik in mijn leven heb ervaren. De dualiteit van logica en geest is een bekend fenomeen in de filosofie. Net zoals de dualiteit van lichaam en geest. En eigenlijk ook in mij, alleen had ik die woorden er niet voor. Hoe klein ik ook was, ik wist dat mijn waarnemingen, mijn belevingen en mijn gedachtegangen voor anderen niet hetzelfde zou zijn. En dus hield ik ze voor mezelf. Omdat er ergens geen logische verklaring voor kon zijn. Totdat ik tijdens een behandeling in mijn praktijk, nu ruim 15 jaar geleden, voelde dat ik een punt moest prikken bij mijn klant, die ik niet daarvoor had ‘geleerd’. En de uitwerking was waanzinnig. Alle studieboeken die ik had, heb ik erop nageslagen. Niets. En toch wist ik dat het werkte. En dat deed het ook. De klant was, na 25 jaar maagklachten, door één behandeling verlost van haar pijn. En die pijn is ook niet meer terug gekomen. Vanuit logica niet te verklaren. Vanuit het bewustzijn wel. Vanuit mijn kern wist ik wat ik deed, alleen wilde ik het ook als een soort wetenschapper kunnen onderbouwen, om de verbinding tussen logica en gevoel tastbaar te maken. De dualiteit van logica en geest is er. Deze twee termen zijn een verbinding van elkaar, maar ook een tegenpool en een overeenkomst.

Dualiteit van onze geest en ons denkvermogen: 1. Onze geest. Ons bewustzijn. Onze menselijke ziel. Ons innerlijk zijn. Het niet stoffelijke. Het niet materiele. Spiritueel zijn. Gekoppeld aan het geestelijke. Deze termen zijn vaak gekoppeld aan spiritualiteit. Het lijken vage verschijnsels, zelfs zweverig en ongrijpbaar. Maar niet waarneembaar. En niet aan te raken. 2. Ons denkvermogen. Ons intellect. Ons verstand. Ons denkbeeld. Logica. Het materiele. Cognitief zijn. Gekoppeld aan het fysieke. Deze termen zijn vaak gekoppeld aan een werkelijkheid. Ze zijn niet vaag, niet zweverig en zeker niet ongrijpbaar. Maar niet waarneembaar. En ook niet aan te raken.

We weten dat ieder mens met hersenen kan denken, ideeën kan verzinnen en kennis kan vergaren. Maar je weet als mens pas wat de ander denkt en weet als het je verteld wordt. Met woorden. En toch… toch geloven we allemaal dat dit werkelijkheid is. Nee, we weten dat dit werkelijkheid is. Ook al zijn onze gedachten en onze logica niet met het blote oog te zien. En hier ziet je de overeenkomst in. Want wat we denken en wat we weten zijn niet waarneembaar met onze ogen als zintuig. Maar onze geest en ons bewustzijn zijn ook niet waarneembaar met onze ogen als zintuig. Hoe fascinerend is het dan, dat er mensen zijn die absoluut geloven dat gedachten bestaan, maar niet geloven dat er iets bestaat als spiritualiteit. Wat niets anders is dan bewustzijn, onze ziel. Spiritualiteit wordt vaak aangeduid als het tegenovergestelde van materieel, concreet of fysiek. Iets wat niet van materie gemaakt is, waardoor het niet fysiek aangeraakt kan worden.

Qi (zeg Tsjie) is een term in de TCG (=Traditionele Chinese Geneeswijze) die je op de meest simpele manier kan omschrijven als materie dat net overgaat in niet materie en andersom. Qi is de vorm van energie die verbindt, communiceert, beweegt. Qi brengt je in contact. Met wat dan vraag je je af? Nou, bijvoorbeeld met mensen, eten, drinken, voorwerpen, landen, ideeën , gebouwen, sport. Enzovoort. Alleen de manier van het contact bepaald of je het vanuit het materiele of het niet materiele aangaat. Een voorbeeld van materieel contact met een ander mens is de fysieke aanraking. Een voorbeeld van niet materieel contact met een ander mens is als je aan iemand denkt, en diegene belt jou precies op dat moment. Herken je dit? Dan is er contact op een ander level. Ik wil je even meenemen door het landschap van mijn herinneringen. Misschien voel je ergens tussen mijn zinnen door de spiritualiteit opdoemen.

Ben je ooit tijdens een dienst in een kerk geweest? Dan weet je dat mensen geloven dat de Heer er is. Je voelt de energie van hun samenzijn, die verbintenis met hun God. Alle logica verdwijnt. Ongrijpbaar. Magisch. En toch weet je dat dit bestaat. Ook al heb je zelf dit geloof niet, je weet dat er mensen zijn die geloven in een God. Dat er meer is dan alleen de aarde.

Heb je ooit voor de Mona Lisa gestaan in het Louvre, Parijs? Heb je haar mysterieuze lach gezien? Dan voel je een bepaalde mystiek opdoemen die alle logica overschrijdt. Ongrijpbaar. Magisch. En toch voel je daar, op die plek in het Louvre, een bepaalde sereniteit hangen. Een collectief stil respect voor de schilder en de vrouw op het doek. En dan weet je dat er meer is op aarde dan alleen de materie van dat schilderij.

Ben je ooit bij de Ganges, India, geweest? Als je daar om 05.00 uur aan de oever staat, waar alleen nog mist hangt. Overal geuren van samosa’s, wierook en mensen. En dan komt langzaam de zon op en zie je honderden mensen hun ochtend doorbrengen in deze, best gore rivier. Wassen van kleding, vereren van de dag, vereren van hun God, verbranden en eren van hun overleden dierbaren. Ongrijpbaar. Magisch. Het meest aardse en tegelijkertijd het meest hemelse van de mens is aanwezig op deze plek in India.

En weet je nog hoe het voelde om verliefd te zijn? En dat je echt wist dat de ander jou ook leuk vond, zonder dat er een woord over gezegd werd. Dat er een ‘lijntje’ ontstond tussen jou en de ander. Ongrijpbaar. Magisch. Hemels!

En denk eens aan het begin van Corona, toen het net bekend was in Italië. Weet je nog hoe jij je voelde toen al die mensen gingen zingen op hun balkonnetjes? Kippenvel. Ongrijpbaar. Magisch. Er ontstond een verbintenis op een hoger bewustzijn in die steden. Qi ging stromen, ondanks de lockdown. Verbroedering. Als dat geen spiritualiteit is, dan weet ik het niet meer.

Muziek. Soms krijg ik muziek te horen, die vrienden, familie of klanten me toesturen. En soms is het raak. Kippenvel over mijn hele lijf. Tranen die over me wangen lopen van ontroering. Ik weet dat je dit herkent. Kippenvel. Ongrijpbaar. Magisch toch?

De allerlaatste. Stel je voor. Toscane, de zon geeft een gouden gloed over de heuvels. Jouw uitzicht. Het vleugje warme wind laat de blaadjes van een olijfboom ritselen. Wijntje. Olijven. Bruschetta en serranoham. Het gevoel wat dan door je heen komt laat de logica in je hoofd wegebben. Ongrijpbaar. Magisch. Liefde voor een land. Liefde voor de cultuur en cuisine. En iets in jou verbindt zich met iets op dat plekje. Wat niet materie is.

Gezond verstand en spiritualiteit gaan samen de wereld rond. Ook al kunnen we begrippen zoals ‘ziel’ met onze logica niet altijd omschrijven. Dat wil niet zeggen dat dingen niet bestaan. Er zijn echt mensen, en ik ben er eentje van, die dingen voelen, zonder daadwerkelijk materie ervan te zien. En er zijn echt mensen die zien dingen, weten of ruiken, die voor andere mensen echt niet logisch zijn. Wat misschien ongrijpbaar is voor anderen. Maar dat wil niet zeggen dat het niet waar is. Als je vanuit de oppositie er naar blijft kijken zal je altijd blijven zeggen dat het niet klopt.

De keuze is aan jou om meer te gaan leven vanuit jouw bewustzijn. Ik kan het je aanraden. Het zal je bevrijden. En het allermooiste is dat je gaat ervaren dat alles wat leeft ‘spiritualiteit’ is. Er is meer tussen Hemel en Aarde. De Mens. Met zijn verbinding in het universum. Of het nou verbinding richting materie of richting niet materie is. Dat maakt niet uit, want de mens is één. En zolang je het als twee uitzonderlijke dingen blijft benoemen, vergeet je dat je echt één geheel bent.

 

Zoals Albert Einstein ooit zei:

“The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant.

We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift".


Ursula