Ik vind dat deze week hét moment is om de overgangsfase van een vrouw vanuit mijn passie uit te leggen. Ik zal eerst even wat woorden toelichten, zodat je straks de tekst als poëzie tot je kan nemen, en hopelijk dus ook je eigen cyclus als een schoonheid kan gaan zien.

 

· Hemelse Dauw | menstruatiebloed

· Ren Mai | meridiaan die verbinding heeft met onder andere de conceptie

· Chong Mai | meridiaan die verbinding heeft met onder andere je hart en je baarmoeder

· Paleis van de baby | baarmoeder

· Hart | de keizer van ons lichaam, een functionaliteit die ons bewustzijn, onze ziel omvat

· Qi | Qi is niet te vertalen in één woord. Qi is verbinding, beweging en informatie overdracht tussen alles wat leeft. Qi is voelbaar, maar niet met het oog waarneembaar.

 

In het eerste hoofdstuk van de klassieke teksten van de Gele Keizer* werd ruim 4000 jaar geleden al beschreven hoe de zevenjarige cyclus van een vrouw telkens verandert gedurende haar leven. Het is zo’n prachtige passage. Die moet ik echt met jullie delen. *Huang Di Neijing Su Wen - I

 

At the age of seven times seven, at forty-nine.
The Ren Mai is deficient, the Chong Mai dwindles.
Tian Gui (Heavenly Dew) stops.
The body starts to weaken and fertility comes to an end.
-----
Op de leeftijd van zeven keer zeven, negenenveertig.
Zal bij de vrouw de Ren Mai energie ontoereikend zijn.
De Chong Mai energie neemt af.
Hemelse Dauw droogt op.
Het lichaam verzwakt. Er komt een einde aan de vruchtbaarheid.


Op zeven keer zeven droogt menstruatiebloed (Hemelse Dauw) van een vrouw op.

De hartslag van haar conceptiekanaal (Ren Mai) neemt af.

De Qi die in de baarmoeder (paleis van de baby) woonde, beweegt omhoog tot in haar hart.

En haar wijsheid wordt verdiept.

 

Deze tekst beschrijft hoe onze zevenjarige cyclus aankomt bij onze zevende fase. De menopauze. En de menopauze kondigt aan dat de Hemelse Dauw opdroogt en conceptie niet meer mogelijk is. De Qi die voorheen vanaf het Hart naar de Baarmoeder (paleis van de baby) stroomde, beweegt nu terug het in Hart en zorgt voor een diepere wijsheid. Zo wordt de menopauze ook wel vertaald als de ‘Tweede Lente’.


Eigenlijk beschrijven de Chinese teksten dat de menopauze een geweldige tijd kan zijn. De vrouw kan namelijk haar nieuw gevonden Hartenergie gebruiken om haar wijsheid aan jongere generaties door te geven. De diepgaande betekenis die deze fase in het leven van ons als vrouw heeft, herken ik niet vanuit onze geneeskunde hier in het westen. Vrouwen vertellen mij vaak dat ze de overgang als ongemakkelijk, onwennig en naar ervaren. Maar ze vertellen ook dat het erbij hoort en dat het is zoals het is. De meesten hopen dat deze fase weer snel voorbij is.


Mijn Hemelse Dauw is vorig jaar opgedroogd en ik ervaar nu zelf wat deze fase betekent. Ik herken op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel level elk woord van al mijn vrouwelijke klanten van de afgelopen 20 jaar praktijk. Al die jaren heb ik de meeste vrouwen kunnen helpen, vanuit kennis over de Chinese geneeswijzen. Maar nu mijn Hemelse Dauw is opgedroogd, doorleef ik de overgang echt. En begrijp ik nu pas wat deze fase doet met een vrouw (en hun partner).

 

De menopauze is geen ziekte. Het is één van de drie grootste transformaties in de zevenjarige cyclus van de vrouw.

1. De eerste grote transformatie is de puberteit. Hier kondigt de Hemelse Dauw zich rond je 14e levensjaar aan. Je lijf krijgt nu de tijd om de Hemelse Dauw zo optimaal mogelijk te krijgen en om meer en meer zich te voeden met onder andere Qi, zodat je vanaf je 21e levensjaar ‘klaar’ bent voor conceptie.

2. Tijdens deze periode is onder andere je Hemelse Dauw en Qi het meest optimaal voor een eventuele conceptie.

3. En de derde grote transformatie is het opdrogen van je Hemelse Dauw, waardoor er een overgang ontstaat van vruchtbaarheid naar niet meer vruchtbaar zijn. En de transformatie naar een nog diepere wijsheid.


De menopauze is het moment dat de menstruatiebloedingen gedurende een jaar afwezig zijn. De overgang is de fase die hiermee gepaard gaat. In deze fase kan je als vrouw gedurende weken, maanden en zelfs jaren op fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch, spiritueel en op sociaal vlak symptomen krijgen, die over het algemeen niet als positief worden ervaren. Ik beschrijf hieronder een aantal van deze symptomen. Ruim 75% van de vrouwen ervaart één of meerdere van onderstaande symptomen. En ik denk dat 100% van deze symptomen als niet positief worden ervaren.


· Nachtelijk zweten

· Hartkloppingen

· Opvliegers

· Slapeloosheid

· Vaginale droogheid

· Urine incontinentie

· Blaasproblemen

· Prikkelbaarheid

· Stemmingswisselingen

· Depressie

· Gewichtstoename

· Vermoeidheid

· Buitensporig bloedverlies

· Hoofdpijn

· Nervositeit

· Verminderd libido

· Oedeemvorming

· Afname elasticiteit van de huid

· Rimpels en vlekjes

 

De overgang kan vroeg ontstaan. Door bijvoorbeeld stress, ziekte of omdat het in de familielijn voorkomt. Hoe dan ook. De aankondiging van de menopauze doet je opeens beseffen waar je staat in de cyclus van je leven. De toch onverwachte verandering van mijn lijf had ik in eerste instantie niet door, want ik zat in een wat stressvolle periode, en stress kan je hormoonhuishouding flink lastig vallen. Stress en gedoe heeft mijn menopauze naar voren gehaald, waardoor mijn Hemelse Dauw niet bij mijn zevende fase van mijn zevenjarige cyclus opgedroogd was, maar halverwege mijn zesde fase. Bovenstaande symptomen ervaar ik ook. Gelukkig kan ik ze niet allemaal afvinken, maar een aantal zijn zeker onderdeel van mijn leven (geweest). Maar de toch onverwachte menopauze laat mij beseffen dat ik in de herfst van mijn leven ben aangekomen, wat toch echt wel gek voelt. Want als ik denk aan mijn stage in Beijing, China, dan moet ik tot de conclusie komen dat dit bijna 20 jaar geleden was, terwijl het voor mij ook 5 jaar geleden zou kunnen zijn.


Het hormoon oestrogeen, dat voornamelijk in onze eierstokken wordt geproduceerd, neemt in deze fase af. Dit is een natuurlijk proces, waarin je oestrogeenspiegel in een rustig tempo daalt, mits je in balans bent. Maar als je uit balans bent kan dit voor een versnelt tempo zorgen, waardoor de schommelingen in je oestrogeenspiegel waarneembaar zijn. Door chemisch oestrogeen in te nemen in de vorm van de pil, behoudt je wel een hogere oestrogeenspiegel. Met alle gemakken en comfort. Maar vanwege onze zevenjarige cyclus die je moe(d)t ondergaan, creëer je een onnatuurlijke situatie in je lijf. Eigenlijk zeg je tegen je lijf dat het niet ouder mag worden door oestrogeen toe te voegen. Je stelt het opdrogen van de Hemelse Dauw uit, terwijl dat proces juist zo nodig is om je Hartenergie te voeden. En als je de pil door blijft slikken totdat je met pensioen gaat, kan het best zo zijn, dat je alsnog in deze fase komt.


Al meer dan 4000 jaar wordt er in de Chinese geneeswijzen gesproken over het leven in ‘het ritme van de wetmatigheden van Qi’. Graag vertaal ik deze zin.

Als wij leren hoe onze zevenjarige cyclus verloopt, kan je deze accepteren. Dan kan je elke fase beleven en omarmen. Dan ga je mee op de flow van de natuur zoals die ons gegeven is. Het ritme van dag en nacht. Het ritme van seizoenen. Het ritme van generaties. Als je die ziet, voelt en accepteert, kan je gaan leven in ‘het ritme van de wetmatigheden van Qi’. En dus in het ritme van een zevenjarige cyclus als vrouw. Hoe moeilijk het soms is om ouder te worden en om het verval te zien van ons eigen lijf. Hoeveel we ook nog willen doen, we kunnen niet gaan vechten tegen dit natuurlijke proces. Wat we wel kunnen doen is ervoor zorgen dat dit natuurlijke proces optimaal verloopt. Waardoor het verval in een lager tempo ontstaat. Waardoor herkenning van een nieuwe fase op voorhand zichtbaar wordt. En waardoor elke fase in je leven een feestje mag zijn, ongeacht je leeftijd, je aantal kilo’s, rimpels of grijze haren. Want als je accepteert dat de volgende fase aankomt, weet je wat die fase kan inhouden.

 

Met Chinese kruiden en Acupunctuur kan je alle fases in je leven preventief en | of symptomatisch aangaan. Door het evenwicht in jou te behouden of te herstellen, kan je op een natuurlijke manier je nieuwe fase in wandelen.

 

· Ben jij eind dertig?

Voel dan eens of jij in balans bent om straks een natuurlijke overgang aan te gaan.

 

· Zit jij midden in de overgang?

Ben je aan het worstelen met symptomen zoals ik hierboven heb geschreven?

 

· Zit jij al jaren in de overgang?

En ben je er ondertussen wel klaar mee?

Wil je gaan ervaren wat jouw ‘Tweede Lente’ je kan brengen?

 

· Ben jij geïnteresseerd in welke fase je zit?

En wil je optimaal balans voor jezelf?

Voor welke fase dan ook?

 

· Of heb je het gevoel dat je in een (relatie) crisis zit?

Met jezelf, thuis of op je werk?

 

Elke vorm van disbalans op elke leeftijd kan te maken hebben met deze zevenjarige cyclus.

 

Schroom niet en bel mij. Met mijn passie wil ik je helpen om evenwicht in je lijf en leven (terug) te krijgen. Balans op fysiek, mentaal en emotioneel gebied geeft mij al vleugels, maar als ik een vrouw kan helpen om haar zevenjarige cyclus te begrijpen, ga ik vliegen. Ongeacht welke leeftijd je bent, vanaf het moment dat je geboren wordt, zit je in deze cyclus.

 

Hoe fijn is het dat wij, dames van de ‘Tweede Lente’ jonge meisjes en jonge vrouwen kunnen vertellen dat elke fase een feestje is en dat de overgang alleen maar een prachtige transitie is naar wijsheid. Daar wil toch iedereen naar toe?

 

Speciaal voor alle dames van de ‘Tweede Lente’. Gedurende de lente van 2021 krijg je bij het boeken van elke acupunctuurbehandeling* (€75,00), één van de onderstaande extraatjes:

· Hoofdhuidmassage van 15 minuten

· Nek-schoudermassage van 15 minuten

· Cosmetische acupunctuur