Eén van mijn favoriete plekken. Sandsend, Yorkshire, Engeland. Ook in deze donkere periode van het jaar vult mijn hart zich met het licht wat dit plekje mij geeft. De golven van de zee hoor ik vanuit mijn slaapkamer tegen de kade aanslaan, en toch is de vallei waar onze cottage staat de rust zelve. Het bos achter de cottage bied mij comfort. Rust. Balans. Welke kant ik ook op ga, de zee is en blijft hoorbaar. Het tij is duidelijk waarneembaar, welk jaargetijde je hier ook bent. Omdat ik nogal ontregeld ben met mijn slaapritme, loop ik het eb elke keer mis. Zodra ik naar het water kan, is het strand al ondergedompeld onder de woeste golven van de Noordzee.

Dus hadden we voor vandaag een andere planning. We gingen naar Staithes. Een klein vissersdorpje aan de kust van de Yorkshire Moors, gebouwd op de hoge rotsen en in de valleien. De straatjes lopen vanaf de parkeerplaats steil naar beneden. Ze zijn smal en met kinderkopjes bedekt. De cottages met namen als Sea View Cottage, Lobster Cottage, Sea Haven Cottage en Harbour Cottage hebben voordeuren in allerlei kleuren. En overal waar je liep, was de geur van houtskool aanwezig, waardoor ik mij waande in een vorige eeuw.

En opeens was er een pandje, met twee etalages en een voordeur in een prachtige groene kleur. En in die etalages waren sierlijke glazen potten vol snoep, toffee en chocolade uitgestald. Ik moest daar met de jongens naar binnen. Iets in mij riep mij om dit fantastische winkeltje van binnen te bekijken. Bij binnenkomst rinkelde een klein belletje, terwijl de geur van het zoet mij tegemoet kwam. De jongens kozen zelf iets lekkers uit, en bestelde dit bij de dame achter de toonbank, beiden in verstaanbaar Engels. Eén van de mooie, sierlijke glazen potten werd uit de etalage gepakt. De andere glazen pot stond in een schap die dezelfde kleur groen was als de gevel aan de buitenkant van dit snoepwinkeltje. Het lekkers werd op een ouderwetse weegschaal afgewogen en in een kleurrijk zakje gestopt.

Ik stond met mijn neus boven een prachtige toonbank van oud hout met glas. Vol verwondering keek ik naar de chocolade wat daar lag uitgestald. Prachtige creaties van chocolade. En vooral bijzondere samenstellingen. Want mijn oog viel op een stukje chocolade, gevuld met Goud, Mirre en Wierook.

Op 5 januari, de dag voor Drie Koningen was dit stukje chocolade de reden om hier naar binnen te gaan. Dit stukje 72% Dark chocolate met 23 Bladgoud karaats, Organic Frankincence en Myrrh Oil gaf me kippenvel over mijn hele lijf.


Ik heb vorige maand mijn laatste tentamen gehaald van de opleiding Chinese Kruiden. Deze opleiding heeft mij gevoed, gevuld met levendige verhalen over Chinese Kruiden en hun werking. Mijn docent, mijn goeroe, had de meest fantastische vergelijkingen van gebeurtenissen in de geschiedenis van welke cultuur dan ook met de werking van de Chinese Kruiden. Bij het hoofdstuk over Bloed reguleren en het Hart voeden maakte mijn hart sprongetjes. Hij vertelde onder andere over de kruiden Goud, Wierook en Myrrhe. En het verhaal wat daarbij hoort kennen we bijna allemaal. De Drie Koningen die vanuit het Oosten naar Bethlehem gingen, om het pasgeboren kindje Jezus te aanschouwen. Elke Koning had een geschenk mee voor Jezus. Goud, Wierook en Myrrhe. Deze drie kruiden waren symbolische geschenken, waar elke cultuur zijn eigen verhaal over heeft. Dat de Drie Koningen voor deze drie kruiden hadden gekozen, is vanuit de Chinese Geneeswijze een zeer logische keuze geweest.

Jin Bo oftewel Goud voedt het Hart en kalmeert de Geest. Ru Xiang is Wierook en reguleert het Bloed. En de Chinese naam voor Myrrhe is Mo Yao, wat ingezet wordt om Bloed te reguleren en te verkwikken.

Symbolisch gezien is dit een prachtig gebaar en ik zal proberen uit te leggen waarom. Met Goud als geschenk wens je de ander een kalme geest en een goed gevoed Hart. In de Chinese Geneeswijze is het Hart de Keizer van jouw Keizerrijk (lichaam). De Keizer woont hoog in de bergen in zijn Jadepaleis en weet intuïtief wat goed is voor zijn volk. Dus voor zijn Keizerrijk (lichaam). In Jip en Janneke taal: Als mijn Hart goed gevoed is, kan ik mijn Hart volgen en weet ik intuïtief wat goed is voor mijzelf. Als mijn Hart minder goed gevoed is, bijvoorbeeld door hartzeer, raakt je Hartenergie uit balans en kunnen er klachten ontstaan als slecht slapen, hartkloppingen, geen zin in praten en letterlijk pijn in je hart hebben. En raak je makkelijker af van je intuïtie.

Met Wierook en Myrrhe als geschenk wens je de ander dat zijn of haar Bloed vrij stroomt en zelfs verkwikt wordt. In de Klassieke teksten van de Chinese Geneeswijze is je Bezieling daar waar Bloed stroomt. In Jip en Janneke taal: Als je de ander een vrije stroom van Bloed toewenst, wens je hem of haar een groot bewustzijn toe, waarin je levendig blijft. Als mijn Bloed vrij blijft circuleren, zonder stagnatie, zal mijn bewustzijn en mijn levendigheid optimaal blijven.


En dan vind ik op de dag voor Drie Koningen in een klein vissersdorpje in Yorkshire dit stukje chocolade, terwijl ik op dit moment aan het opkrabbelen ben van hartzeer. Mijn Hart moet weer gevoed worden, mijn Geest mag kalm blijven en mijn Bloed mag weer vrij gaan stromen. Ik ga genieten van dit stukje bijzondere chocolade met een kopje Earl Grey thee.


Kind regards,

Ursula