Het Waterelement staat voor de organen Nieren en Blaas. De Nieren worden gezien als het reservoir van onze energie, maar ook de basis. Deze energie krijgen we als baby mee van onze ouders. Je kan zeggen dat het Waterelement verdeeld is in Yin en Yang.

Het seizoen van het Waterelement is de winter. De winter wordt gezien als het grote Yin. Midwinterzonnewende is het meest diepe Yin. Dit heeft te maken met de beweging van Yin, want die is naar beneden en naar binnen. In de winter maakt de aarde zich klaar om in de lente weer planten te kunnen laten groeien. Het heeft dus een seizoen lang meer rust nodig om zich hiervoor klaar te maken. Je kan dit voor jezelf vergelijken met het willen coconnen in de winter. Het heerlijke idee van een openhaard, warm dekentje, boekje en een kop warme chocolademelk. Telefoon uit en vooral even helemaal niets.

Maar het Waterelement heeft in de Nieren ook een Yang functie. Namelijk het vuur in ons lichaam komt hier vandaan. Wanneer Yang aanwezig is in de Nierenergie, ervaar je geen kou in je lijf. Je spijsvertering is ook afhankelijk van dit vuurtje. Als er voldoende Yang is, wordt je voeding goed verteerd en getransformeerd. De Blaas wordt gezien als een uitscheidend orgaan en is voornamelijk afhankelijk van de energie van de Nieren.

Het Waterelement heeft een bepaalde mate van spanning nodig. Wanneer je het element wilt versterken, doe dan iets buiten je comfortzone. Spring eens over een slootje heen terwijl je niet zeker bent dat je het (droog) haalt. Zelfdiscipline en wilskracht zijn goed aanwezig als je dit element in balans hebt.

De Nierenergie is van invloed op ons gebit, botten en ons beenmerg. Hersenen, het centrale zenuwstelsel, maar ook het hoofdhaar, het gehoor en de oren zijn afhankelijk van het Waterelement. Tevens is de Nierenergie noodzakelijk voor ons voortplantingssysteem. Libido en vruchtbaarheid staan in het teken van dit element.

Als het Waterelement uit balans is kan het zijn dat je angst ervaart. Maar echte paniekaanvallen en fobieën zijn ook een disbalans van de Nierenergie. Naast angst zijn vermoeidheid, uitputting, burnout, depressie, lage rugpijn, incontinentie van urine en bedplassen (ook bij kinderen) klachten die kunnen ontstaan als je Waterelement onvoldoende aanwezig is. Een laag libido en onvruchtbaarheid is dan ook zeker te behandelen met Chinese geneeswijzen..

De Blaas en Nieren zijn gevoelig voor Koude. Wanneer Koude het lichaam intrekt, zet het lichaam dit vaak om in inwendige Hitte. In het geval van de Blaas is dit een blaasontsteking. Er zijn overigens meer oorzaken voor een blaasontsteking, maar Koude is er één van. Om het lichaam tegen kou te beschermen is er onder andere Qi en Yang nodig.