Het Vuur element symboliseert de meest Yange fase van het jaar in Nederland. Na de groei die is ingezet in het Hout element, voltooit de zomer zich in deze fase. Vuur is verbonden met de zomer en staat voor de levensfase van een jong volwassene, van 15 tot 28 jaar. Na de snelle lichamelijke groei van het Hout element kan jet het Vuur element het beste omschrijven als groeiend, ontluikend, krachtig, maar ook nog kwetsbaar. Jonge mensen 'horen' te experimenteren, verkennen, ontdekken. Alles is dan mogelijk. En als je in deze periode een levenspartner vindt dan komt het Aarde element helemaal tot zijn recht.

Tegen het einde van de zomer bereikt het Vuur zijn hoogtepunt. Vuur kan voor transformatie en verandering zorgen, maar kan, zonder controle van Water, ontaarden in een vernietigende kracht. De warmte van de zomer kan je ervaren als ontspanning. We hebben als mens minder kleding nodig, zijn meer buiten te vinden en over het algemeen makkelijker in de omgang. Omdat we meer van onszelf laten zien door ons buitenleven, zijn er meer ontmoetingen mogelijk. Het Vuur element heeft namelijk als kernkwaliteit verbinding, die we met ons Hart aangaan. Als de warmte alsmaar oploopt tijdens de zomer, ontstaat er ergens een stilstand. Hitte kan ondraaglijk zijn, waardoor elke beweging te veel is. Ons klimaat kent maar een paar van dit soort momenten in een jaar, en dan nog is het niet te vergelijken met de extreem hoge temperaturen die rond de evenaar te zien zijn. De verzengende Hitte ontaard daar in een kracht die het land kan verschralen.

Als ik aan Vuur denkt, zie ik dansende vlammen in een knapperend open haard vuurtje. Maar de extreme Hitte zoals ik hierboven heb geschreven is ook dansend. Denk maar aan Fata Morgana's in een woestijn. De beweging van Hitte is altijd opwaarts en moet ondersteunt worden door Water, want anders droogt alles op.

Wanneer je in je Vuur element uit balans raakt, kan je systeem een temperatuur probleem krijgen. Als de temperatuur buiten jou of in jou te hoog oploopt, ontstaan daar Hitte klachten, zoals koorts, dorst, ontstekingen, hoofdpijn, constipatie en donkere urine. Hitte is ook zichtbaar op je tong. Een rode tong met geel beslag duidt op Hitte. Mensen met een onbalans in het Vuur element kunnen soms ‘aangebrand’ zijn, maar ook zo ruiken. Als de Hitte in het lichaam niet kan worden weggenomen dan kan deze zich verder ontwikkelen tot 'ziekmakend' Vuur. Psychische verstoringen zoals angst, verwardheid, vergeetachtigheid, irritatie en slapeloosheid kunnen ontstaan dan doordat de Hitte richting het hoofd stijgt. Wanneer je Hart energie zwak is of pijn heeft, heb je geen zin om te praten. Misschien praat je langzaam of stotter je. Je kan slaapproblemen gaan ervaren, rusteloosheid, druk op je borst en hartkloppingen. Je geheugen is verminder, de kwaliteit van je bloedvaten nemen af, je krijgt koude handen , spraakproblemen en de glans van gelaat ebt weg. En de sparkel in je ogen verdwijnen.