Het Metaalelement staat voor doorzettingskracht, vertrouwen, rechtvaardigheidsgevoel en een scherp verstand. Daarnaast kenmerkt het zich door een vermogen om goed te onderscheiden. Het seizoen van het Metaalelement is de herfst, waarin de bladeren vallen en planten uitgebloeid raken. Als een mooie cyclus vormen de bladeren weer compost voor de aarde. Metaal staat voor elimineren wat niet meer nodig is.

De Longen en de Dikke Darm zijn de organen van het Metaalelement. Het Aarde-element haalt zo’n 80% van de energie die wij als mens nodig hebben uit voeding. De overige 20% die wij nodig hebben is de lucht die we inademen door onze Longen. De combinatie van de energie uit voeding en lucht is onze 'basisenergie'. Qi stroomt door ons lichaam en voorziet onze organen en weefsels van energie. Daarnaast heeft het Metaalelement een belangrijke functie voor de huid en draagt zo ook bij aan ons afweersysteem. Onze Longen en onze Dikke Darm zijn de enige twee organen die letterlijk in contact staan met de buitenwereld, waardoor hun uitscheidingsfunctie echt datgene loslaat wat het lichaam niet meer nodig heeft. Het Aarde-element heeft het grootste aandeel in de spijsvertering, maar de Dikke Darm zorgt voor het laatste stukje.

Als je Metaalelement niet optimaal in balans is, kan het zijn dat je klachten vaak heviger zijn in de herfst. Als elk jaar in de herfst de blaadjes van de bomen vallen, zien wij vaak mensen in de praktijk langskomen die juist hier zoveel last van hebben. Als jij ook het hele jaar door van zon en warmte kan genieten, dan kan het zijn dat je de voorkeur hebt voor een Yang seizoen. Omdat Yin in de herfst toeneemt (en Yang afneemt) richting de winter, worden de dagen korter en kouder. Deze overgangsfase kan dan een knelpunt in jouw systeem zijn. Kortademigheid, een zachte stem, vatbaar voor infecties aan luchtwegen zoals griep, bronchitis, astma, COPD en longontsteking zijn fysiek klachten die bij een disbalans van het Metaalelement horen. Maar ook vermoeid, eczeem, acne en darmklachten zoals obstipatie.

Het klimaat wat het meest effect heeft op het Metaalelement is droogte. Niet alleen droge lucht buiten, maar ook airconditioning heeft veel effect op de Longen en de Dikke Darm. Dit effect is heel gemakkelijk te verhelpen door een waterfonteintje neer te zetten in de ruimte waardoor de lucht wordt bevochtigd.

De emotie van metaal is verdriet. Ook onderdrukte woede zorgt voor een verminderde energie van de Longen. Vanaf de baby tijd en zelfs daarvoor kunnen aandoeningen geven. Zeker in het Metaalelement zien we dit. Huidklachten zoals eczeem bij baby’s en kinderen kunnen ontstaan door een disbalans van het Metaalelement van moeder of vader.