Het Hout element staat symbool voor de lente. Maar ook voor het begin, de geboorte en de kindertijd, met zijn groei en ontwikkeling. Hout heeft van nature een enorme kracht in zich, die naar buiten toe gericht is. Na de Yin van de winter is de tijd van Yang weer aangekomen. Met de komst van meer zonlicht in de lente, worden de dagen weer langer. Er breekt een 'nieuw' begin aan. Denk maar aan het zaadje wat diep in de grond zit verborgen in de wintermaanden. In de lente veranderd dit zaadje in de grond naar in een plantje boven de grond. Maar dat kan alleen maar door de ongekende kracht van het Hout element. Door deze kracht is de natuur toe aan meer activiteit. Heel filosofisch gezegd is het tijd om vorm te geven aan de ideeën die ontstaan zijn in het vormeloze Water element van de winter. Tijd voor een nieuwe cyclus van creativiteit. Het Hout element zet je in beweging. Dit is vergelijkbaar met het klimaat Wind. Want wind beweegt van zichzelf en kan ook dingen in beweging zetten (denk aan dansende blaadjes in de wind).

Wanneer je in je Hout element blokkeert, kan je eigenlijk zeggen dat je je beweging blokkeert. En dan bedoel ik beweging in de breedste zin van het woord. Vanuit de Chinese leer zorgt het Hout element voor de vrije stroom van Qi(1) en Bloed(2). En zodra deze stroom geblokkeerd wordt, kan stagnatie ontstaan. Houterige bewegingen en een verminderde flexibiliteit duiden op een disbalans in je Hout element. Het gevoel van vast te zitten en/of belemmerd worden kan leiden tot een scala aan klachten. Je kan spanningsklachten ervaren, zoals stijve nek en schouders, gespannen spieren, gewrichtsproblemen, galstenen, brok in je keel, hoofdpijn, oogproblemen en diverse menstruatieproblemen.

Je stemming kan omslaan in humeurigheid, irritatie, frustratie en zelfs boosheid en woede. Hoor je wel eens dat je cynisch bent of verbitterd? Dan weet ik zeker dat je Hout element niet helemaal in balans is en is het echt noodzaak om deze weer in balans te krijgen. Deze twee uitingsvormen lijken misschien milder, maar in de Chinese leer noemen ze dit 'Koude Woede'. Deze vormen hebben de neiging om zich dieper in het lichaam te verstoppen, waarmee je op een diep niveau de vrije stroom van Qi blokkeert.

Het Hout element heeft de organen Lever en Galblaas in zich. Omdat de ogen bij het Hout horen, heb je met een harmonieus Hout element een heldere visie, oog voor detail en ben je in staat om scherp onderscheid te kunnen maken. Je bent een genie in planning en controle en je organisatievermogen is top. Keuzes maken zijn dan geen probleem.