Het Aarde-element staat voor het midden en is het voedende en stabiliserende element. Ik snap als je nu wat verwarring ervaart over 4 seizoenen die gekoppeld zijn aan 5 elementen. In de Chinese geneeswijzen is Aarde de nazomer. Tevens zorgt Aarde voor alle seizoen overgangen. In de lente komt de bloesem uit voor de vruchten. Groenten worden geplant. In de zomer gaat het groeien door, zodat in de nazomer geoogst kan worden.

Het Aarde-element staat voor de organen Milt en Maag. Milt is verantwoordelijk voor de vochtigheid van weefsels en spieren. Daarnaast zijn Milt en Maag de organen van de spijsvertering. Binnen de Chinese geneeswijzen is de alvleesklier ook Aarde. Vanuit het Chinees denken haalt de Milt de energie letterlijk uit de voeding. Wanneer er weinig energie in het lichaam aanwezig is, kan het zijn dat je Aarde-element uit balans is. De optimale tijd van het Aarde-element is 's morgens tussen 7 en 11 uur. De Maag is bij wijze van spreken een grote wok op een vuur en maakt zich klaar voor een goede maaltijd die hij mag gaan verteren. Daar heeft hij energie voor nodig. Wanneer het vuurtje (energie) onder de pan onvoldoende brandt of zelfs uit is, dan kan je je voorstellen dat een schaaltje yoghurt met muesli die in die wok belandt, lastig te verteren is voor de Maag. En de Milt die de transformatie verzorgt van datgene wat de Maag verteert, wordt niet heel blij van die onverteerbare koude voeding.

Als je Aarde-element uit balans is, begint je systeem meestal met het gevoel dat je aan het in dutten bent. Vermoeidheid, lusteloosheid en zwaartegevoel in ledematen zijn je dan niet vreemd. Je wordt vatbaarder voor infecties. Dunnere ontlasting met onverteerbare etensresten kan aanwezig zijn. Je handen, voeten en zelfs je billen worden kouder. Wanneer je snel last hebt van blauwe plekken is er vaak ook een teken van afname van de energie in je Aarde-element.

Ook je eetlust neemt af. En dat is een fijn idee voor de meesten onder ons. Maar niets is minder waar. Omdat de disbalans in je Aarde element zit, wordt je behoefte aan zoet hoger. En juist willen wij dan natuurlijk de meest 'geraffineerde' zoete voedingsmiddelen! Alleen zorgen die voor een nog grotere dip.

Aarde is gevoelig voor teveel vocht. Denk maar eens wat er ontstaat als je teveel water bij aarde gooit. Modder! Dat gebeurt ook in ons lijf. Als je Aarde element in een dipje zit, kan hij vocht niet aan. Warmte zal dan extra nodig zijn om het vocht in te dampen.

Als je weet hoe het voelt om door de modder heen te lopen, dan kan je je voorstellen dat je lijf ook zo voelt. Kan je je nu ook voorstellen dat je hoofd ook zo kan aanvoelen? Dat je niet echt helder kan nadenken. Alsof je in een moeras zit en niet weet welke kant je op moet gaan. En dat elke gedachte je alleen maar dieper laat zakken. Dit kan je vergelijken met piekeren en over bezorgdheid.